divendres, 23 - d’agost - 2019 | usuaris actius: 893 | 13671014 visites
Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola
Esteu a:  turisme > festes > Fia-Faia

Tradició per Nadal

El poble nevat
El poble nevat

Durant la Nit de Nadal, se celebren dos actes molt destacats dins de la tradició festiva de Cerdanyola. L'un és, una representació tradicional, antiga, gairebé atàvica, que entronca amb els origens del col·lectiu i la seva terra. Ens referim a la Fia-faia. L'altre és, al contrari, una representació moderna, sense contingut històric i sense la càrrega simbòlica que té la Fia-faia, peró no per aixó deixa de ser una representació divertida i extraordinàriament original; ens referim al fet d'endreçar les cases.

L'endreça de cases

Església de Sant Julià de Cerdanyola
Església de Sant Julià de Cerdanyola

L'endreça de les cases es porta a terme sortint de Missa del Gall. Després de la missa, es fa un ressopó a la plaça: sobre el foc que es fa, s'hi couen tastets, botifarres, carn... i s'hi barreja all i oli de codonys, vi, cava, etc.. Durant aquest àpat es canten cançons de Nadal. Acabat el tiberi comença l'endreçada general. El jovent, i algun de no tan jove, es dediquen a volta pel poble buscant que es pot endreçar. Tot pot arribar a ser endreçat, tot allò que s'arreplega es porta a la plaça i allí hi resta endreçat fins a l'endemà, dia de Nadal. Els que hi pensen, ho recullen de bon matí, els que no hi pensen, o van confiats de no haver-se oblidat res fora de casa es poden trobar més d'una sorpresa quan van a Missa Major. Els objectes endreçats poden ser molt diversos i, entre altres, es recorden els següents: una taula i cadires de platja amb para-sol inclòs, una cassola plena de llet, cistelles, testos, carros, carretons i eines de tota mena, un arbre de Nadal guarnit i tot, cubells d'escombraries, pneumàtics, senyals de trànsit i bugada diversa com ara mitjons, llençols, tovalloles i, no fa gaires anys, unes calces de "gran tamany". Al costat d'aquesta divertida, curiosa i original celebració trobem, la mateixa nit, la Fia-faia.

La Fia Faia

Tot preparant les faies (Bagà)
Tot preparant les faies (Bagà)
Fallaires amb les torxes (1)
Fallaires amb les torxes (1)
Fallaires amb les torxes (2)
Fallaires amb les torxes (2)

Festes de Catalunya

La Fia-faia és, sens dubte, la celebració més destacada de Cerdanyola i àdhuc una de les més interessants d'arreu del Principat. És una de les festes de Catalunya on més clarament s'endevina el seu orígen en la foscor dels temps.

La festivitat de Nadal és la cristianització de les celebracions paganes que es portaven a terme entorn el solstici d'hivern. Els solsticis i els equinoccis, sobretot els primers, eren les celebracions pre-cristianes més importants, fetes totes en honor al Sol, déu suprem de totes aquestes cultures per a les quals era la llum i la vida. És el ritual del foc com a garantia de la nova llum. El cristianisme s'ocupa de col·locar, en aquests punts importants del calendari, les festivitats més destacades: a l'estiu, Sant Joan (Baptisme de Crist), i a l'hivern, Nadal (Nativitat de Crist). Ambdues celebracions presenten similituds importants, la més destacada de les quals és l'encesa de grans fogueres que honoraven el Sol. Amb el pas dels segles, les fogueres del solstici d'estiu s'han mantingut, incrementat i popularitzat; les del solstici d'hivern, en canvi, han anat desapareixent, potser degut a factors climàtics.

A Cerdanyola aquesta celebració del solstici d'hivern, degudament cristianitzada, s'ha mantingut, pràcticament inalterable, al llarg dels segles amb el nom de Fia-faia. La rancior que ens mostra aquesta celebració, que únicament es troba a Sant Julià de Cerdanyola i al municipi veí de Bagà, només es comparable a la que ens mostren, al solstici d'estiu, les falles d'Isil. Cal destacar també, tot i que no hi entrarem, les semblances lingüistiques de la Fia-faia i les falles. Si més no, cal penar-hi. també cal pensar i analitzar el fet que, a tot el principat, aquesta celebració només es doni a dues poblacions tan properes com són Sant Julià i Bagà.

A Cerdanyola els preparatius per la Fia-faia comencen un mes abans de la festa. Els nens i nenes van a cercar l'herba que s'utilitzarà per la Fia-faia, cientificament anomenada Cephalaria leucantha, i un cop a casa la posen a assecar perquè arribada l'hora cremi bé.

Arribada la Nit de Nadal, la Fia-faia es començarà a lligar ( a diferència de la de Bagà) al voltant d'un objecte(pal, bastó, tronc...), que li seveixi d'ànima. Al vespre, quan es faci fosc, al repic del campanar, tothom acudirà amb les torxes cap a la plaça de l'Esglèsia. Els fallaires encarregats de baixar les torxes, a les 6 de la tarda, encendran les seves faies i aniran baixant per la muntanya fins arribar a la plaça, on donaran el seu foc a la resta de participants de la festa. Les faies s'aniràn encenent sobre 2/4 de 7 del vespre. La plaça quedarà a les fosques, tan sols il·luminada pel foc i les guspires de les nombroses faies. Petits i grans, aniràn girant les seves faies per tal de fer-les brandar tot recitant "Fia-faia, Fia-faia, que Nostre Senyor ha nascut a la paia" (cal fer esment també de la deformació palla-paia per comparar-la, com dèiem abans, amb falla-faia). I així s'esperarà que les faies acaben de calcinar-se. Desprès se n'agrupen les seves restes al mig de la plaça i se salta per sobre del foc, símbol de la renovació i la purificació. Cerdanyola haurà renovat, en comunitat, el culte, pagà i cristià alhora, del poble, antic i modern; de sempre.

Val a dir que des de fa uns anys és permès a les nenes i noies de participar a la festa, cosa impensable fa uns anys. A diferència de la veïna Vila de Bagà, a Sant Julià no s'estableix cap tipus de competició per veure que construeix la faia més llarga o qui fa que duri mes estona encesa. És per aixó que els cerdanyolens afirmen que la seva celebració és la mes genuïna.

Actualment, s'ha creat un organisme, participat per cerdanyolencs i baganesos, que intentarà que la Fia-faia sigui reconeguda per la Generalitat de Catalunya com a festa d'interès tradicional i popular. També s'han unit esforços per tal de recuperar elements perduts de la festa, com l'encesa de les faies fora del poble, i la baixada de les mateixes per uns fallaires, qui dònen el foc a la resta de participants.

X Concurs de fotografia - La festa de la fia-faia 2012

EXTRACTE DE LES BASES:

Amb la intenció de promoure i difondre la Festa de la Fia-Faia, es convoca aquest concurs fotogràfic. El tema únic del concurs serà la festa de la Fia-Faia i el seu context a les poblacions de Bagà o Sant Julià de Cerdanyola.

Es poden presentar un màxim de tres obres, per apartat, essent aquests: a) Bagà b) Sant Julià de Cerdanyola.

Les imatges són de tamany lliure sobre un suport rígid de 30x40cm. Els drets d'inscripció són gratuïts.

Les obres s'hauran de portar personalment o per correu als ajuntaments de Bagà, Sant Julià de Cerdanyola o a l'Arxiu comarcal del Berguedà.

La data de presentació és fins el 12 de gener de 2013.

El veredicte del jurat es farà públic el dia 19 de gener del 2013 a les 21.30h. al Centre de recepció del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Les fotografies participants estaran exposades al mateix local fins el 10 de febrer. Posteriorment també s'exposaran del 17 de febrer al 17 de març a l'Arxiu Comarcal del Berguedà, a Berga; i del 24 de març a l'1 d'abril al Local Social de l'Ajuntament a Sant Julià de Cerdanyola.

A partir del 10 d'abril es podran recollir les obres que no hagin estat premiades al mateix lloc on van ser presentades. Els autors que desitgen rebre-les per correu se'ls farà tramesa contra-reemborssament, per l'import de les despeses.

Els premis:

Premi Josep Pedrals Pernau, atorgat a la millor obra: 240 Euros i escultura.

Premi Bagà: 120 euros i una figura al·legòrica al·lusiva a la Fia-Faia.

Premi Sant Julià de Cerdanyola: 120 euros i una figura al·legòrica al·lusiva a la Fia-Faia.

Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola CIF: P0831100C Local Municipal, s/n
Tel. 938 227 667 Fax 938 227 669 st.juliac@diba.cat - Avís legal - Accessibilitat
Diputació de Barcelona